注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

紫霞仙客的博客

我和我的女儿 我和我的学生

 
 
 

日志

 
 

定语从句的分隔干扰现象  

2009-10-11 19:02:07|  分类: 英语语法 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 定语从句的分隔干扰现象 - 紫霞仙客 - 紫霞仙客的博客

1.定语从句对主谓结构的分隔

The country life he was used to ______ greatly since

the opening policy.

A.Changed        B. has changed

C. Changing      D. having changed

 分析:句中 he was used to 为定语从句,修饰先行词即主句的主语,而不能对其后的谓语起任何作用,因此整个句子缺少谓语动词,故答案为B.

 2.定语从句对宾补结构的分隔。

    Mr. Green was disappointed to see the washing machine she had had ______ went wrong again.

A.repaired          B. it repaired

C. repairing        D. to be repaired

 分析:仔细分析整个句子,可以看出该题考查have sth. done

结构。解此题的难点在于定语从句(that \which) she had had repaired 把宾语与宾补分隔开来。that \which 在从句中作宾语被省略了,repaired 作宾语补足语。所以选A.

 3.定语从句对宾语、定语或状语的分隔。

Can you tell me the way you thought of  _____  the problem.

A. working at            B. to work out

C. to work for          D. working out

分析:此题考查的是双层定语。即you thought of 为限制性定语从句,to work out the problem 为后置定语,这两部分都用来限制宾语the way .该题如果忽视了定语 从句的分隔作用,极容易误选D项。正确答案为B。

The young student did all that he could ______ the examinations.

A. pass                      B. to pass

C. passing                D. passed

 分析: that he could (do) 是定语从句,修饰 all。 to pass

 the examinations 在句中作目的状语。所以答案为B

4:定语从句对一些固定句式

You can’t imagine the hard time she had _____

the children.

A. bringing  up        B. to bring up

C. growing              D. on raising

分析:结合题意和词义,可以断定句中的she had 是定语从句,修饰前面的time。将其还原正常句式则为:She had the hard

time (in) bringing up the children .所以答案为A

5. 定语从句对强调句的分隔。

It is near the place ______ there is a bomb _____ we

found the dead man.

A. where; where         B. where ; that

C. that ; where            D. that; that  

分析:该题考查的是含定语从句的强调结构。where there

is bomb 是定语从句,故正确的答案为B

6. 定语从句对独立结构的分隔。

With everything she needed ______ , she went home happily .

A.to buy                    B. buying

C. bought                  D. buy

分析:该题考查with复合结构的用法,其中定语从句(that)

she needed 的使用极容易干扰学生的思维,造成错选。正确答案为C

实战练习:

1. The theory he stuck _______ true.

    A. to prove        B. to be proved  

    C. to proved       D. to was proved

2. Everything he _______ away from him                       before he returned to his hometown.

  A. took            B. had been taken  

 C. had had been taken    D. had taken

3.The managers discussed the plan that they would

like to see _______   the next year.

  A. carried out   B. carrying out  

  C. carry out      D. to carry out

4.–I can’t find Mr. Liu. Where did you meet       him

 this morning ?

--It was in the hotel _______ he stayed.

  A. that             B. which   

  C. the one       D. where

5.You can hardly imagine the difficulty she had ______ enough evidence      to prove the case.

    A. collected      B. to collect    

    C. collecting     D. to have collected

6.Will you please tell me the way you thought of ______ the cold?

    A. get rid of           B. to get rid of 

    C. getting rid of     D. got rid of

7.The war and the suffering _______ caused affected

him greatly.

    A. where      B. it     C. which        D. what

8.–He was nearly drowned once.

   --When was ______?

   --______ was in 1988 ______ he was in middle

 school.

   A. that; It; when     B. This; This; When  

   C. this; It; that        D. that; It; that

9.The day we had been looking forward to ______

at last.

   A. come               B. came  

   C. coming            D. arriving

10.It was in the lab ______ was taken charge of by Professor Zhang   ______ they did the experiment.

   A. where; that     B. which; where  

   C. that; where       D. which; that

11.The more ways we have ______ at a problem,

the more likely it is that we can find a solution.

     A. looked        B. of looking

     C. look            D. seeing

答案:1:c  2:c  3:A  4:D  5:C  6:B  7:B  8:A  9:B  10:D

  评论这张
 
阅读(205)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017